Raport z wakacji 2019: Analiza cen i tendencji rezerwacyjnych w Hotelu St. Bruno w Giżycku
Z analizy wyników finansowych poprzedniego sezonu w Hotelu St. Bruno w Giżycku, jasno wynika, że ceny pokoi wzrosły. W szczycie sezonu, od lipca do połowy sierpnia 2018 roku, średnia cena pokoju z wszystkich segmentów wynosiła 655 złotych, natomiast dla dominującej grupy gości indywidualnych – 720 złotych. W tym samym okresie 2019 roku, średnie ceny wzrosły odpowiednio do 740 i 840 złotych, co stanowi wzrost o 13 i 17 procent. Mimo to, jak podkreśla dyrektor generalny hotelu, Luiza Olszewik, wskaźniki te są niższe od inflacji oraz podwyżek płac przyznanych pracownikom.
Luiza Olszewik dodatkowo komentuje ów trend cenowy: „Mimo początkowych obaw, sezon letni był dla nas zadowalający”. Wyrażała niepokój ze względu na niski poziom sprzedaży rezerwacji na lipiec i sierpień jeszcze w czerwcu, w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Obawy dyrektora hotelu były podsycane przewidywaniami, że turyści będą wybierać kierunki zagraniczne, gdzie oferty cenowe są porównywalne do polskich, a klimat bardziej stabilny i przewidywalny. Trudno bowiem konkurować z takimi destynacjami jak Egipt czy Grecja.
Jednak jak zauważa Olszewik, obserwuje się tendencję skracania okresu rezerwacyjnego. W 2019 roku także zaszło to zjawisko – okno rezerwacji skróciło się do maksymalnie tygodnia.